Symposium Brein in beweging | Lelie zorggroep wzw

Symposium Brein in beweging

Symposium 'Brein in beweging'

Van harte welkom op het symposium 'Brein in beweging' van Korsakov Expertisecentrum Slingedael. Deze dag is gevuld met interessante sprekers, interactieve workshops en ontmoetingen met vakgenoten, allemaal rondom het thema 'Bewegen' in relatie tot het syndroom van Korsakov en andere neurologische aandoeningen.

Dit symposium biedt waardevolle kennis en inspiratie aan iedereen die werkt met of interesse heeft in het syndroom van Korsakov of andere neurologische aandoeningen. Accreditatie is toegekend voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (V&VN), huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde (ABC1), ergotherapeuten (ADAP), psychologen (FGzPt) en fysiotherapeuten (KRF NL).

Gegevens

 • Datum: dinsdag 14 november 2023
 • Tijd: 10.00 - 17.00 uur (inloop 9.30 uur)
 • Locatie: het SS Rotterdam (adres: 3e Katendrechtsehoofd 25, Rotterdam)
 • Kosten: € 50,- p.p. (betalen op factuur of via iDeal)
 • De aanmeldingen voor het symposium zijn gesloten.


Sprekers

 • Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder – over brein en beweging
 • Hoogleraar klinische neuropsychologie Albert Postma – over de aanleiding en opzet van het onderzoek ‘Van binnen naar buiten’ (een cognitief revalidatieprogramma gericht op leren navigeren)
 • GZ-psycholoog en senior onderzoeker Erik Oudman – over de resultaten van het onderzoek ‘Van binnen naar buiten’
 • Hoogleraar Technologische Innovaties Ineke van der Ham – “De neuropsychologie van verdwalen” - over navigatie en navigatiestoornissen bij NAH
  Wil je het alvast ervaren? Doe de verdwaaltest op www.navigerenkunjeleren.nl
 • Hoogleraar neuropsychologie Roy Kessels - over foutloos leren bij Korsakov en andere patiëntengroepen

Workshops

 • Bewust Beweging Creëren - door Joël Kruisselbrink
  In een interactieve workshop laat bewegingsagoog (en influencer) Joël zien hoe hij inactieve mensen weer in beweging krijgt. Joël ziet als geen ander wat de kracht is van recreatiefgericht bewegen. Hij ziet mogelijkheden en kansen waar anderen aan voorbij gaan, en gebruikt verrassende en originele oefeningen en simpele materialen die iedereen wel in huis heeft. Na afloop ben je geïnspireerd en kun je vele voorbeelden direct in de praktijk toepassen. Je gaat inzien hoe je door middel van spelen een sterkere band kan opbouwen en je leert dat samenwerken de enige oplossing is om het beste in cliënten en uit jezelf naar boven te halen om kwaliteit van leven te vergroten.
 • Creatief in beweging - door Eline van Malsen en Erika Muilwijk
  Erika en Eline werken als beeldend therapeuten in Slingedael. In hun workshop nemen ze je mee in de wereld van de beeldende therapie en de creatieve manieren waarmee zij cliënten in beweging brengen. De beeldend therapeut heeft een breed scala aan technieken tot haar beschikking. In deze workshop wordt dieper ingegaan op de tekenbewegingsmethode (TBM) en vertellen Eline en Erika wat deze methode kan betekenen voor de doelgroep Korsakov. Als je kiest voor deze workshop ga je uiteraard actief aan de slag om zelf te ervaren en te leren.
 • Bewegen door het doolhof van hulpverlening - door Romy Groeneweg
  Helpen-niet helpen, afstoten-aanhalen, blijdschap-verdriet/rouw. Het brein van een mantelzorger blijft continue in beweging. Hoe kunnen wij (zorgprofessionals) de mantelzorgers ondersteunen met hun bewegende brein? Romy Groeneweg, casemanager bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael, neemt je tijdens deze interactieve workshop mee in het doolhof van de hulpverlening en de macht/onmacht die de mantelzorger kan ervaren. Ook delen we de eerste ervaring vanuit het Korsakov Kaffee, waarmee we de sociale context van mensen met Korsakov in beweging willen brengen.
 • In afwezigheid van beweging: apathie - door Misha Oey
  Onderzoeker en GZ-psycholoog (i.o.) Misha Oey deelt bevindingen vanuit haar onderzoek rondom apathie, een typerend kenmerk bij mensen met het syndroom van Korsakov.
 • Voeding en beweging in balans - door Esther Kraaijeveld en David Romeijn
  Wat heeft iemand met Korsakov nodig na een periode van disbalans in voeding en bewegen? Diëtist Esther en fysiotherapeut David vertellen over hun samenwerking op de observatie- en screeningsunit van Slingedael, waarin beweging en voeding centraal staan. Esther en David nemen je op interactieve wijze mee hoe ze bijdragen aan de revalidatie van de complexe Korsakov doelgroep. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt duidelijk hoe deze samenwerking wordt vormgegeven, waarom deze essentieel is voor de cliënt, en hoe een nauwe en creatieve samenwerking veelvoorkomende struikelblokken zoals apathie en een verhoogde werkdruk helpen overbruggen.
Aanmelden voor het symposium

Aanmelden voor het symposium

De aanmeldingen voor het symposium zijn gesloten.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.