Beeldende therapie

knutselen (man)

Beeldende therapie

Beeldende therapie is een ervaringsgerichte therapie. Door bezig te zijn met tekenen, boetseren of schilderen wordt er een veranderingsproces in gang gezet. De behandeling kan onze bewoners in een veilige situatie bewust maken van patronen in het denken, voelen en handelen. Op die manier werken onze beeldend therapeuten met hen aan hun persoonlijke doelen. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van mensen het syndroom van Korsakov.

Beeldende therapie kan voor uiteenlopende hulpvragen ingezet worden, zoals:

  • het verbeteren van de stemming en het tegengaan van depressie;
  • het vergroten van zelfvertrouwen en zelfbeeld;
  • het uiten en reguleren van gevoelens;
  • het verbeteren van sociale vaardigheden en communicatie;
  • het verminderen van angst, onrust of boosheid;
  • de acceptatie van een ziekte of rouwverwerking;
  • het stellen of accepteren van grenzen;
  • het vinden van innerlijke rust en ontspanning.

“Het mooie van beeldende therapie vinden wij het creatieve aspect, door te doen en te ervaren zien we dat cliënten hun gedrag leren herkennen.” - Beeldend therapeut

Hoe wij te werk gaan

Om in aanmerking te komen voor beeldende therapie is het niet nodig om creatief te zijn of kennis te hebben van creatieve materialen. Het gaat bij beeldende therapie niet om het eindresultaat, maar over het innerlijke proces. We bieden zowel individuele als groepstherapie aan de bewoners van beide locaties van Slingedael. De beeldende therapie zit voor hen bij de behandeling inbegrepen. De verwijzing gaat via psycholoog of arts.

Na een doorverwijzing van een behandelend arts of psycholoog komt de beeldend therapeut bij de cliënt langs om een eerste afspraak te maken. De afspraak vindt meestal plaats in de ruimte van de beeldende therapie of indien gewenst op de kamer van de bewoner. Tijdens de eerste ontmoeting maken therapeut en cliënt nader kennis en bespreken ze of beeldende therapie passend is. In overleg wordt er gezocht naar een passend tijdstip. Het streven is om minimaal één keer peer week beeldende therapie aan te bieden.

Tijdens het creatief werken is er aandacht voor gevoelens en emoties, en wat deze voor de bewoner betekenen. De beeldend therapeut begeleid en ondersteunt u in dit proces en zet gerichte oefeningen in die passen bij de hulpvraag en aansluiten bij de interesses.

"We zien vaak dat onrustige cliënten door beeldende therapie innerlijke rust ervaren.”
- Beeldend therapeut

Contactgegevens

Heeft u een vraag of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor beeldende therapie? Mail naar slingedael@leliezorggroep.nl. Wij nemen dan contact met u op. U kunt ook bellen naar ons algemene telefoonnummer en vragen naar een beeldend therapeut.

Slingedael

Slinge 901, 3086 EZ, Rotterdam

Hier vindt u ons

Map

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.