Slingedael zet virtual reality in voor het welzijn van de bewoners

Slingedael zet virtual reality in voor het welzijn van de bewoners

Slingedael zet virtual reality in voor het welzijn van de bewoners

Beide locaties van Slingedael zijn begonnen met de inzet van virtual reality (VR) voor bewoners. Psycholoog Ivar Noback en bewegingsagoog Joël Kruisselbrink onderzochten, samen met onderzoeker Erik Oudman, wat de effecten van deze interventie zijn. De resultaten blijken positief! "Als mensen niet meer te activeren zijn, dan is de VR-bril de uitkomst," aldus Joël.

De eerste resultaten van hun onderzoek zijn onlangs gepubliceerd. In de casusomschrijvingen die gepubliceerd zijn werd onderzocht of virtual reality van meerwaarde kan zijn voor mensen met het syndroom van Korsakov. Wat bleek? De drie mensen die meededen aan het onderzoek voelden zich beter en deden vaker mee aan activiteiten. Een belangrijke oorzaak van de verbetering was het kunnen instellen van een gepersonaliseerd VR programma. Zo keek een bewoner naar beelden van het gebied waar zij vandaan kwam. Een andere bewoner volgde een ski-simulatie en en derde ging roeien in het VR programma. VR is veelbelovend voor het verminderen van de psychische problemen die spelen bij Korsakov. Ivar is enthousiast: "Bijzonder om te ervaren dat de VR-bril zo'n positief effect kan hebben op bewoners met het syndroom van Korsakov! Ik zou het mooi vinden als deze interventie verder wordt ontwikkeld en structureel ingezet kan worden bij stemmingsklachten en gedragsproblematiek."

"Als mensen niet meer te activeren zijn, dan is VR de uitkomst."

In de komende tijd zullen er meer onderzoeken plaatsvinden naar het gebruik van VR om de stemming en kwaliteit van leven van Korsakov-patiënten te verbeteren.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.