Slingedael gebruikt bed-douche voor bedlegerige bewoners

Slingedael gebruikt bed-douche voor bedlegerige bewoners

Slingedael gebruikt bed-douche voor bedlegerige bewoners

1

Korsakov Expertisecentrum Slingedael heeft onlangs een douche-in-bed systeem aangeschaft. Dit systeem is speciaal ontworpen voor mensen die op bed gewassen of verzorgd worden. Het bestaat uit een mobiele, compleet uitgeruste douche-unit en een waterbestendig laken dat je aan het bed bevestigt. Hierdoor creëer je, als het ware, een bad in het bed van de bewoner.

De aanschaf van het systeem is voortgekomen uit het verbeterplan van verzorgende Merycristine. Ze vertelt: “Tijdens mijn stageperiode in een andere zorginstelling voor cliënten met een niet aangeboren hersenletsel kwam ik in aanraking met een ‘bed-douche’ (douche-in-bed systeem). Ik wist toen nog niet dat dit bestond en ideaal zou zijn voor bedlegerige patiënten. Na mijn stage heb ik op verschillende plekken gewerkt en gevraagd waarom ze het systeem niet hadden. Meestal werd dan gezegd dat ze het systeem niet kenden. Toen ik voor de EVV-opleiding een verbeterplan moest opstellen voor de afdeling, dacht ik meteen hieraan.”

In het kader van persoonsgerichte zorg, dat aansluit bij de wensen en behoeften van bewoners, werden sommige bewoners op haar afdeling slechts eens per twee weken uitgebreid gedoucht. Dit sluit aan bij wat de bewoners van huis uit gewend zijn te doen en wat ze fysiek aankunnen. Merycristine zag dat bewoners toch nog onrustig en moe waren, nadat ze op de douchestoel of met de douchebrancard waren gewassen. Met een douche-in-bed systeem kan je een fijn en veilig douchemoment in de eigen kamer van de bewoner creëren. Bovendien is het ook makkelijker om bewoners op een ander tijdstip en vaker te douchen. Het opzetten van het systeem vraagt namelijk minder inspanning van de zorgmedewerkers.

Merycristine legt uit dat ze het systeem eerst op proef kregen en na voorlichting van het bedrijf bij twee bewoners hebben getest. “Dat ging goed. De bewoners leken het fijn te vinden en er was minder onrust en agressie tijdens en na het douchen. Het is vooral een voordeel dat je de bewoners niet hoeft te belasten met een transfer naar een douchestoel of douchebrancard.” De andere medewerkers van de afdeling moesten nog wel overtuigd worden. Zij dachten dat werken met het systeem moeilijk zou zijn en wisten niet goed wat het in zou houden. “Toen het systeem er eenmaal was, werd iedereen enthousiast en zagen ze de meerwaarde."

De verzorgende IG denkt dat het systeem ook voor andere doelgroepen interessant is, vooral wanneer bewoners in een rolstoel zitten en/of waarbij transfers belastend zijn. Bijvoorbeeld bij een bewoner met een gebroken heup, die niet meer geopereerd kan worden. Ook helpt het wanneer de bewoner (water)angstig is, omdat het systeem in de eigen (veilige) kamer gebruikt kan worden. In de hospicezorg wordt het systeem al veel gebruikt, maar ook in een verpleeghuis vindt veel terminale zorg plaats. Voor de toekomst hoopt Merycristine dat het systeem in alle huizen gebruikt gaat worden.

Reacties

04-02-2023 om 6:34

Het is een fijn systeem voor de bewoners i.v.m. lichamelijke belasting... ook voor de verzorgende kost het fysiek minder inspanning.. Daarnaast is het makkelijk aan te leren als je er nog nooit mee hebt gewerkt! Nog steeds erg blij met Christien haar verbeterplan!

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.