Publicatie van Sterre Smits: de inzet van het beeldhorloge bij mensen met Korsakov

Publicatie van Sterre Smits: de inzet van het beeldhorloge bij mensen met Korsakov

Publicatie van Sterre Smits: de inzet van het beeldhorloge bij mensen met Korsakov

Door middel van praktijkgericht onderzoek vergaart de onderzoekscommissie van Slingedael dagelijks nieuwe kennis over het syndroom van Korsakov. Onlangs is er een nieuw artikel van Sterre Smits gepubliceerd in het blad Neurocase, over de inzet van het beeldhorloge bij mensen met Korsakov. Ook Erik Oudman en Albert Postma werkten o.a. mee aan dit onderzoek.

In het artikel onderzoekt Sterre of het beeldhorloge even goed werkt als instructies van de verzorgenden bij het op tijd komen voor afspraken (zoals activiteiten of de maaltijd). Het beeldhorloge van MyWepp geeft visuele instructies (een plaatje) en verbale instructies (een gesproken opdracht). Zo zegt het horloge: "Het is nu tijd voor de maaltijd" en laat een plaatje van een boterham zien. Sterre gaf het horloge voor een week aan drie bewoners van Slingedael en hield bij hoe het ging. Wat bleek? Twee bewoners waren enthousiast over het beeldhorloge en vonden het minder vervelend dan instructies van de verzorgende. Voor alle drie de bewoners was het beeldhorloge even effectief als instructies van de zorg. Voor de dagelijkse zorgpraktijk wil dit zeggen dat het inzetten van het beeldhorloge zinvol is om mensen met Korsakov te helpen herinneren aan afspraken.

Ben je geïnteresseerd in dit onderzoek? Sterre presenteerde haar resultaten eerder in een webinar, klik hier om het terug te kijken. De publicatie in het blad Neurocase is hier te lezen.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.