Nieuwe publicatie: nierproblemen kunnen leiden tot de voorfase van Korsakov

Nieuwe publicatie: nierproblemen kunnen leiden tot de voorfase van Korsakov

Nieuwe publicatie: nierproblemen kunnen leiden tot de voorfase van Korsakov

Naast het bieden van zorg aan mensen met het syndroom van Korsakov, doen we bij Slingedael ook veel onderzoek naar het syndroom. Het meest recente onderzoek, uitgevoerd door o.a. Erik Oudman, gaat over hoe nierfunctiestoornissen kunnen leiden tot de voorfase van Korsakov. Het artikel is gepubliceerd in The Journal of Renal Nutrition.

  • Aanleiding van dit onderzoek
    Binnen Slingedael zagen we in een kort tijdsbestek meerdere mensen met chronische nierproblemen en alcoholmisbruik, die een Wernicke Encephalopathie (voorfase van Korsakov) hadden ontwikkeld. Zij werden voor onderzoek en diagnostiek aangemeld voor onze observatie- en screeningsafdeling vanuit het ziekenhuis. Onderzoeker Erik Oudman en specialist ouderengeneeskunde Jan Wijnia vonden dit thema interessant, omdat nierfunctiestoornissen vaak een complex ziekteverloop hebben en deze specifieke doelgroep nog niet eerder onderzocht is.
  • Belangrijkste resultaten
    Uit het review onderzoek is gebleken dat niet alleen dialyse een grotere kans op vitaminetekorten geeft, ook de doelgroep die complicaties oploopt tijdens nierfunctiestoornissen loopt een aanvullende grotere kans op Wernicke Encefalopathie. Reguliere multivitamine-behandeling schiet bij die laatste groep tekort, specifiek wanneer de patiënt (in korte tijd) verzwakt. Het volgen van de richtlijn bij behandeling voor Wernicke Encephalopathie met 3x500mg thiamine IV of IM kan vaker toegepast worden, omdat er nu in de omschreven casussen onderbehandeling is.
  • Relevantie
    Het is van belang om ondervoeding bij nierpatiënten extra onder de aandacht te brengen, zodat ernstig vitaminetekort voorkomen kan worden.

Lees het volledige artikel hier.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.