Eerste bijeenkomst vakgroep verpleegkundigen: 'Iedereen wil leren en kennis delen'

Eerste bijeenkomst vakgroep verpleegkundigen: 'Iedereen wil leren en kennis delen'

Eerste bijeenkomst vakgroep verpleegkundigen: 'Iedereen wil leren en kennis delen'

Dertig verpleegkundigen van Korsakov-instellingen ontmoetten elkaar in juni voor de eerste bijeenkomst vakgroep verpleegkundigen. Mirjam van Dam, verpleegkundig onderzoeker bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael, vervulde de rol van voorzitter tijdens deze online vergadering. Ze blikt terug op een waardevolle middag.

Hoe zag de bijeenkomst eruit?

“De vakgroep bestaat uit alle verpleegkundigen van de instellingen die zijn aangesloten bij het Korsakov Kenniscentrum (KKC), dat is best een grote groep. In samenwerking met het KKC en zorgorganisatie Atlant hebben we het programma samengesteld. We startten de bijeenkomst met een voorstelronde en spraken met elkaar over het doel van de vakgroep en waaruit deze is ontstaan. Vervolgens gaf Riët Daniël (GZ-)psycholoog van Archipel, een presentatie over seksualiteit en intimiteit. Na de pauze gingen we uiteen in groepen om een jaarplan te vormen met behulp van de visievierluik en blikten we vooruit op de volgende bijeenkomst. In december komen we namelijk nog een keer bij elkaar, maar dan ontmoeten we elkaar wel fysiek.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen de vakgroep?

“De vakgroep heeft als doel: het verdiepen van de kwaliteit van de discipline en betere zorg voor de cliënt, door borging van werkervaring en het delen van kennis. Tijdens deze bijeenkomst zijn we gestart met het maken van een jaarplan, waar waaruit we gezamenlijk gaan werken. Bovendien hebben we kennisgebieden verzameld waarmee aan de slag kunnen. De volgende bijeenkomst willen we ook casusbesprekingen met elkaar gaan doen via intervisie.”

Wat is jouw persoonlijke indruk van deze bijeenkomst?

“Ik merkte dat de deelnemende verpleegkundigen graag van elkaar willen leren en veel kennis delen. Dat is prachtig om te zien, want dat is het doel van de vakgroep! Daarnaast kwam bij de presentatie van Riët Daniëls naar voren dat niet iedereen bekend is en/of een beleid heeft over seksualiteit en intimiteit, en dat het soms moeilijk is om hierover het gesprek aan te gaan met onze cliënten. Dat is goed om te constateren, en ermee aan de slag te gaan.”

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.