Collega Melanie over energiebesparing thuis en op werk

Collega Melanie over energiebesparing thuis en op werk

Collega Melanie over energiebesparing thuis en op werk

“We moeten allemaal zuiniger omgaan met de planeet en daar kan ik een steentje aan bijdragen.” Melanie de Weger (53) werkt als psycholoog bij Lelie zorggroep op locatie Oranjehof. Een locatie die bewuste stappen zet richting energiebesparing in de zorg en verduurzaming van het gebouw. Melanie vertelt hoe dit thema haar raakt en op welke manier ze zich hier thuis, maar zeker ook op haar werk mee bezighoudt.

Aanpassingen in huis

Melanie zoekt, samen met haar man, naar manieren om thuis bewuster om te gaan met het energieverbruik. Dat vindt ze heel belangrijk. “We kijken bijvoorbeeld films op de laptop in plaats van op tv en we gebruiken stekkerblokken met een schakelaar waardoor de computers niet meer ongebruikt aan blijven staan. Verder staat de temperatuur in huis tegenwoordig standaard op 16,5 graden in plaats van op 18,5. We kleden ons gewoon iets warmer!” vertelt Melanie. “Alle lampen in huis hebben we vervangen door ledverlichting, we hebben de muren en vloeren beter geïsoleerd waardoor de warmte beter in huis blijft en ik douche bewust korter en kouder.” Aan het aantal voorbeelden ligt het bij Melanie niet. Ze noemt er nog meer op, zoals het plaatsen van zonnepanelen, de waterkoker vullen met wat je echt nodig hebt en de slimme meter in de gaten houden om het energieverbruik te monitoren.

Verbruik in de zorg

Op het werk probeert Melanie ook bewust haar energieverbruik te verminderen. “Zo zet ik alle verlichting uit en sluit ik de beeldschermen af als ik het gebouw verlaat. Verder pak ik, als het kan, de trap. En zoals ik thuis ook gewend ben, gebruik ik kouder water.” Ook laat Melanie iedere werkdag de auto thuis staan en gaat ze met het openbaar vervoer van Voorburg naar Rotterdam.

“Ik merk dat Lelie zorggroep bezig is met het thema energiebesparing en verduurzaming. Dat lees en hoor ik om me heen. Ik vind het goed dat ze daarmee bezig zijn.”

Zorg voor Energie

Melanie vindt het belangrijk om te letten op haar energieverbruik, thuis en op het werk. “Naar mijn mening moeten we bewuster en zuiniger omgaan met de aarde. Dat is goed voor de planeet en ook voor de portemonnee. We moeten allemaal ons steentje bijdragen en alle beetjes helpen, daar geloof ik echt in.” Melanie deelt haar ervaringen tijdens de energiebesparingscampagne Zorg voor Energie waarin zorgorganisaties (waaronder Lelie zorggroep) hun medewerkers aanzetten tot verduurzaming op de werkvloer én thuis. Download hier een overzicht met tips om zelf thuis energie te besparen.


Melanie (links) samen met haar team en de campagnevlag van Zorg voor Energie.

Aan de slag!

Melanie geeft ook graag een tip mee aan anderen: “Probeer eens goed naar je verbruik te kijken en erachter te komen wat jouw grootste verbruiker is. Is dat het verlies van warmte in huis, het aan laten staan van beeldschermen of het gebruik van warm water? Als je dat weet, dan kan je op die punten focussen en vaak echt veel besparen.”

  

  

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.