Zingen helpt ouderen met dementie en uit de wijk

Zingen helpt ouderen met dementie en uit de wijk

Zingen helpt ouderen met dementie en uit de wijk

Twee jaar bestaat het zanguur in Rotterdam-Lombardijen nu. Het is bedoeld voor ouderen met dementie die in verpleeghuis Oranjehof wonen en voor oudere wijkbewoners. Zingen helpt, merkt geestelijk verzorger Egbert Bos.

Egbert Bos werkt in Oranjehof, onderdeel van Lelie zorggroep, en stond aan de wieg van het zanguur: ‘Ruim twee jaar geleden kwam ik in contact met twee lokale kerken, de Johanneskerk en de Nebokerk. De predikant van de Johanneskerk vertelde me dat ze, om als kerk zichtbaar aanwezig te zijn in de wijk, een organist hadden aangesteld voor een aantal uren per week. Toen ontstond het idee om samen een zanguur te organiseren voor onze bewoners met dementie en oudere wijkbewoners.’

Positieve invloed
Het zanguur bestaat inmiddels twee jaar. Op de tweede en vierde woensdagochtend van de maand komen ruim veertig mensen bij elkaar om geestelijke liederen te zingen, te luisteren naar een gedicht of verhaal of zelf iets bij te dragen. Er gaat een positieve invloed van uit, merkt Egbert Bos. Hij noemt de gunstige werking van muziek op ouderen met dementie en de verbinding die is ontstaan tussen verpleeghuis Oranjehof en de wijk. Ook ziet hij dat mensen door het zanguur de stap naar de kerk (weer) maken, gaan nadenken over het geloof of steun zoeken bij levensvragen.

Stichting RCOAK
De muzikale begeleiding van het zanguur is in handen van een professionele organist. Toen een van de samenwerkingspartners zich onlangs financieel moest terugtrekken, toonde Stichting RCOAK zich bereid om de kosten van de organist voor 2018 te dragen. Dankzij de subsidie kan het zanguur doorgang vinden en hebben de samenwerkingspartners tijd om naar alternatieve, structurele financiering te zoeken.

Meedoen
Wilt u meezingen? U bent hartelijk welkom! Wanneer: elke tweede en vierde woensdagochtend van de maand. Waar: in de Oranjerie, de brasserie van verpleeghuis Oranjehof, Immanuel Kantstraat 2, 3076 DK in Rotterdam. Aanvang: 10.30 uur uur (inloop met koffie, thee en iets lekkers vanaf 10.00 uur).

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0900 22 44 777

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.