Zorgmedewerkers, studenten en mantelzorgers duiken in de zorg van morgen met onze serious game ‘Who Cares?’

Zorgmedewerkers, studenten en mantelzorgers duiken in de zorg van morgen met onze serious game ‘Who Cares?’

Zorgmedewerkers, studenten en mantelzorgers duiken in de zorg van morgen met onze serious game ‘Who Cares?’

Lelie zorggroep en Hogeschool Viaa ontwikkelen serious game rond thema ‘samen zorgen’

Op 18 maart onthult Lelie zorggroep samen met Hogeschool Viaa de nieuwe game ‘Who Cares?’. Met deze serious game vragen beide organisaties op originele wijze aandacht voor de belangrijke rol van familie, vrienden en buren bij de zorg- en hulpverlening. Dus begin deze Ontdek de zorg week goed en speel ‘Who Cares?’ op www.speelwhocares.nl.

Een broodrooster in de koelkast?

Bij de start van het spel bevindt de speler zich in de woonkamer van meneer De Vries. Daar gebeurt van alles, van steunkousen verspreid over de grond tot een broodrooster in de koelkast. Door middel van opdrachten en gesprekjes met meneer De Vries komt de speler steeds verder in het spel. In het spel kunnen hulpmiddelen ingezet worden, zoals een medicijndispenser of (nog niet betrokken) mensen uit het informele netwerk. Deze mensen moet je wel ‘vrijspelen’ om hen te kunnen betrekken bij een hulpvraag. Doe je dit niet, dan wordt de zorg(organisatie) of meneer De Vries overbelast. Spelenderwijs leren de gebruikers zo waar ze in real life op moeten letten bij hulpbehoevende ouderen thuis. 

Who Cares? We do!

Door de vergrijzing hebben steeds meer Nederlandse ouderen zorg nodig. Het aantal beschikbare zorgverleners neemt niet toe. Om te zorgen dat iedereen de ondersteuning krijgt die nodig is, werken we daarom steeds meer samen met familie, vrienden, buren en vrijwilligers (het informele netwerk). Ook kijken we naar slimme digitale oplossingen. Om hier op een leuke en ontspannen manier mee te oefenen, hebben Lelie zorggroep en Hogeschool Viaa de handen ineengeslagen en deze serious game ontwikkeld. Een spel dat (toekomstige) zorgprofessionals, studenten en anderen leert hoe ze met inzet van innovaties én samen met het informele netwerk van cliënten de kwaliteit van zorg- en hulpverlening verbeteren én de zorgprofessionals ontlasten.

‘Game leert breder kijken’

Marja Jager-Vreugdenhil, lector samenlevingsvraagstukkken aan de hogeschool Viaa, was betrokken bij de ontwikkeling van de game: “Het is heel belangrijk voor alle professionals betrokken bij ouderen dat ze meer de samenwerking met het netwerk opzoeken. Ik verwacht dat het spelen van deze game bijdraagt aan die bewustwording en hij veel gespeeld gaat worden binnen scholen en zorgorganisaties. Als je de game speelt leer je dat je, ook onder tijdsdruk, even stil moet staan bij de vraag wat nu echt het probleem is en ook breed moet kijken naar mogelijke oplossing. Met deze game leer je breder kijken.”

The game is on!

De serious game is vanaf nu gratis beschikbaar via deze link: www.speelwhocares.nl. Let op! Voor een goede spelervaring is het spel op dit moment alleen te spelen op de pc en tablet, dus nog niet op mobiele apparaten.

Mede mogelijk gemaakt door:

‘Who Cares?’ is mede mogelijk gemaakt door Stichting Theia, een stichting gelieerd aan Zilveren Kruis en zorgverzekeraar VGZ en is gerealiseerd in samenwerking met de werkplaats Sociaal Domein.

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

0180-452500

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.