Webinar: Ervaringen van (existentiële) eenzaamheid bij verpleeghuisbewoners met het syndroom van Korsakov

Webinar: Ervaringen van (existentiële) eenzaamheid bij verpleeghuisbewoners met het syndroom van Korsakov

Webinar: Ervaringen van (existentiële) eenzaamheid bij verpleeghuisbewoners met het syndroom van Korsakov

Eenzaamheid wordt in onze tijd en maatschappij gezien als een ervaring, waar de meeste mensen tijdens hun leven mee te maken krijgen. Het gesprek over eenzaamheid wordt door veel mensen echter als lastig ervaren. Sinds de coronapandemie is er meer aandacht gekomen voor eenzaamheid (bij alle leeftijdsgroepen), en staat het hoog op de maatschappelijke agenda. Denk bijvoorbeeld aan de jaarlijkse ‘Week tegen Eenzaamheid’. Maar hoe is dit voor verpleeghuisbewoners met het syndroom van Korsakov? Hoe ervaren zij eenzaamheid?

Geestelijk verzorger Marijke Kuiper komt in haar werk bij Atlant veel eenzaamheid tegen. Zij heeft in het kader van haar afstudeeronderzoek voor de Master Geestelijke Verzorging (Radboud Universiteit Nijmegen) kwalitatief onderzoek gedaan naar ervaringen van (existentiële*) eenzaamheid bij mensen met het syndroom van Korsakov. Naast een literatuurstudie over eenzaamheid ging zij in gesprek met een aantal bewoners van Atlantlocatie Markenhof. Zij heeft hierbij gebruik gemaakt van een foto-expositie, om zo te spreken over persoonlijke ervaringen van (existentiële) eenzaamheid.

Tijdens het webinar vertelt Marijke over haar afstudeeronderzoek. Zij heeft in haar onderzoek gekozen voor een fenomenologische benadering. Hierbij staat de geleefde ervaring van de geïnterviewden centraal. Zij geeft hierover uitleg en neemt je mee in de verschillende stappen van het onderzoek. Zij deelt de resultaten: hoe ervaren mensen met het syndroom van Korsakov (existentiële) eenzaamheid? Uiteraard is er voldoende ruimte voor vragen.

*Existentiële eenzaamheid verwijst onder meer naar zingeving. Je ervaart een gebrek aan houvast en/of zoekt naar betekenis van het leven.


 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.