Nieuwe publicatie: over pijn bij mensen met het syndroom van Korsakov

Nieuwe publicatie: over pijn bij mensen met het syndroom van Korsakov

Nieuwe publicatie: over pijn bij mensen met het syndroom van Korsakov

Naast het bieden van zorg aan mensen met het syndroom van Korsakov wordt bij Slingedael ook veel onderzoek gedaan naar het syndroom. Het meest recente onderzoek gaat over pijn en pijnobservaties bij mensen met het syndroom van Korsakov, uitgevoerd door masterstudent Thom van der Stadt. Het onderzoeksrapport is gepubliceerd in een speciale uitgave van Journal of Clinical Medicine.

  • Aanleiding van dit onderzoek
    Mensen met het syndroom van Korsakov benoemen vaak weinig pijn, of juist heel veel. Aangezien veel van deze mensen aanvullende lichamelijke en psychische problemen hebben, was het een aanleiding om hun pijnbeleving verder te onderzoeken. 
  • Onderzoeksaanpak
    Het onderzoek is uitgevoerd door Thom van der Stadt als onderdeel van zijn masterscriptie bij Slingedael. Hij heeft bij meer dan de helft van de mensen op de woonlocatie pijnmetingen afgenomen, zowel door direct te vragen aan bewoners of ze pijn hadden als de zorg te vragen observatie-instrumenten in te vullen.
  • Belangrijkste resultaten
    Wat bleek? Mensen met het syndroom van Korsakov benoemen inderdaad minder vaak zelf pijn te hebben dan zorgverleners voor hen aangeven. Het loont daarom om de zorg standaard te betrekken bij pijnbeoordelingen van mensen met Korsakov. Daarnaast helpt het mensen met Korsakov door gericht naar lichaamsdelen te vragen waar mogelijk pijn kan spelen. Door concreter pijn uit te vragen is een realistischere pijnbeoordeling mogelijk. Verder viel het op dat neuropsychiatrische kenmerken van Korsakov sterk samenhingen met de geobserveerde pijnkenmerken. Een vraag die hierbij gesteld zou kunnen worden is: hebben mensen met Korsakov juist veel pijn in plaats van psychiatrische kenmerken, of lijken deze problemen erg op elkaar.
  • Relevantie
    De bevindingen zijn specifiek belangrijk voor mensen met het syndroom van Korsakov en hun zorgverleners, omdat ze aangeven dat pijn relatief onder-gerapporteerd wordt door cliënten terwijl pijn-observaties en gerichtere vragen over pijn meer zeggen. Het verdient daarom de aanbeveling om pijn standaard mee te nemen in zorg en behandeling van mensen met Korsakov.

Ga naar de publicatie


Thom van der Stadt presenteerde de resultaten van zijn onderzoek ook in een webinar. Benieuwd? Kijk het webinar hier terug.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.