Renske (26) ontwikkelt een Wernicke na behandeling van obesitas: “Jonge mensen horen niet in een verpleeghuis”

Renske (26) ontwikkelt een Wernicke na behandeling van obesitas: “Jonge mensen horen niet in een verpleeghuis”

Renske (26) ontwikkelt een Wernicke na behandeling van obesitas: “Jonge mensen horen niet in een verpleeghuis”

Dat Korsakov alleen voorkomt bij oudere mannen met een alcoholverslaving, is een misverstand. Ook jonge mensen kunnen de ziekte van Wernicke (het voorstadium van Korsakov) krijgen, bijvoorbeeld na de behandeling van obesitas met een maagverkleinende operatie, blijkt uit de meeste recente publicatie van Erik Oudman. In het artikel beschrijft hij het belang van nazorg na obesitas chirurgie en neurorevalidatie bij jonge mensen met Wernicke Encefalopathie.

Doordat mensen een kleinere maag hebben, kunnen ze minder voedingsstoffen opnemen en bestaat er een groter risico op ondervoeding. Van deze groep is ook bekend dat er complicaties kunnen optreden na de operatie, waarna vitamines verloren worden door overgeven. Uit eerder onderzoek vanuit Korsakov Expertisecentrum Slingedael bleek dat mensen na obesitas chirurgie levenslang een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van ondervoeding. Goede nazorg na een operatie is essentieel om ernstige ondervoeding en daardoor de voorfase van Korsakov (Wernicke Encefalopathie) te voorkomen. Als mensen na obesitas chirurgie gaan overgeven zijn vitamine injecties noodzakelijk om Wernicke Encefalopathie te voorkomen.

De kortgeleden gepubliceerde casus gaat over Renske: een 26-jarige vrouw die, na de behandeling van obesitas, een Wernicke ontwikkelt. Symptomen van ondervoeding en later ook van Wernicke Encefalopathie werden niet als zodanig herkend en er was geen sprake van nazorg na de operatie in het ziekenhuis vanwege de COVID-19 regelgeving. Pas na 60 kilo gewichtsverlies in 10 weken werd ze opgenomen in het ziekenhuis met een zeer ernstige Wernicke Encefalopathie. Renske heeft het erg moeilijk gehad. "Het heeft bij mij lang geduurd voordat er een diagnose kwam. Daarin heb ik me best alleen en onbegrepen gevoeld. Ik vond het steeds moeilijker uit te leggen welke klachten ik had, maar ik wist heel goed dat het niet goed ging." Anderhalf jaar later gaat het beter met haar, omdat zij langdurig en intensief behandeld is met vitamine B1 (thiamine) injecties en daarnaast ook intensieve revalidatie kreeg bij het Daan Theeuwes Centrum. Toch heeft ze nog dagelijks last van de gevolgen van de ziekte. Ze deelt haar verhaal om te helpen de nazorg na obesitas chirurgie te verbeteren. “Ik hoop dat anderen een verhaal van hoop meekrijgen, de ziekte is behandelbaar.”

Erik Oudman (gz-psycholoog en senior onderzoeker bij Korsakov Expertisecentrum Slingedael) is de auteur van het artikel en hoopt dat de casus een verschil gaat maken. "Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor ondervoedingsproblemen na obesitas chirurgie. De ziekte van Wernicke is te voorkomen door hier aandacht voor te hebben als medici, goede nazorg te geven en aan cliënten te vertellen wat ze kunnen doen als ze merken dat er psychische en lichamelijke veranderingen zijn die ze niet van zichzelf herkennen. Het gaat vaak om jonge mensen, en die horen niet in het verpleeghuis thuis."

Korsakov Expertisecentrum Slingedael biedt op twee locaties in Rotterdam-Zuid verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding aan 150 mensen met het syndroom van Korsakov. Omdat er nog relatief weinig bekend is over deze aandoening, doen we veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, de gevolgen en de behandeling. Deze kennis delen we met andere zorginstellingen. Meer weten? Kijk op www.slingedael.nl.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.