Webinar: Sigrid Bijma over muziektherapie als apathie-behandeling bij Korsakov

Webinar: Sigrid Bijma over muziektherapie als apathie-behandeling bij Korsakov

Webinar: Sigrid Bijma over muziektherapie als apathie-behandeling bij Korsakov

1

De meeste mensen hebben wel eens ervaren dat muziek je energie kan geven (tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld) of dat bepaalde muziek je vrolijk of juist verdrietig kan laten voelen, of herinneringen naar boven kan brengen. Muziek lijkt een speciale uitwerking te hebben op mensen, en muziektherapie is een bewezen effectieve manier om bepaalde psychische problemen te verminderen.

Bij mensen met dementie kan muziektherapie bijvoorbeeld apathie verminderen. Apathie is een stoornis in de motivatie, die ervoor zorgt dat mensen veel externe begeleiding nodig hebben bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Een helft tot driekwart van de mensen met Korsakov vertoont symptomen van apathie, en de ernst van apathie is relatief hoog bij deze doelgroep. Tot nu toe zijn er nog weinig interventies onderzocht die apathie kunnen verminderen bij mensen met Korsakov.

Sigrid Bijma, master student aan de Universiteit van Amsterdam, heeft in samenwerking met Misha Oey (PhD en GZ-psycholoog in opleiding), Erik Oudman (GZ-psycholoog en onderzoeker binnen Slingedael) en Tijs de Boer (muziektherapeut binnen Slingedael) de effectiviteit van muziektherapie voor het verminderen van apathie bij mensen met Korsakov onderzocht in een pilot studie waaraan vijf bewoners hebben meegedaan. De resultaten suggereren dat muziektherapie op de korte termijn enkele gunstige effecten zou kunnen hebben voor mensen met Korsakov, zoals een toename van fysieke betrokkenheid en doelgericht gedrag en een meer positieve stemming. Wil je hier meer over weten? Ik zie je bij mijn webinar!

Reacties

07-09-2022 om 14:41

Beste Sigrid, Helaas kon ik niet bij de Webinar aanwezig zijn, is de webinar ergens terug te zien? Zelf ben ik activiteitencoach van een Korsakov groep in Amersfoort en denk dat ik weet zeker dat ik veel kan leren van deze Webinar. hoor graag van je. Vriendelijke groeten, Kelly Nijman

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.