Tip 1 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 1 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 1 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

2

Deze week is de week tegen eenzaamheid. Ook onder bewoners van verpleeghuizen bestaat eenzaamheid. Maar daar kun je wat aan doen! Erik Oudman, psycholoog bij Lelie zorggroep deed onderzoek naar eenzaamheid onder bewoners van locatie Slingedael. Het onderzoek is gehouden onder cliënten met Korsakov, maar ook in de ouderenzorg zijn de uitkomsten herkenbaar. Met een aantal collega’s bedachten we vijf tips voor zorgverleners om eenzaamheid onder verpleeghuisbewoners tegen te gaan. Laat je inspireren in deze week tegen de eenzaamheid en deel de tips met andere medewerkers in de zorg!

Tip 1: Maak van dagelijkse activiteiten een speciaal moment.

Hoe?

Zie het ontbijt of de lunch niet als een verplicht nummer dat moet worden afgewerkt om de bewoners hun calorieën tot zich te laten nemen. Maak er juist een bijzondere gebeurtenis van. Betrek de bewoners door hen te vragen wat zij lekker zouden vinden. En laat hen zo mogelijk ook meehelpen met bereiden. Stimuleer ondertussen het gesprek over wat de bewoners zelf lekker vinden.

Wat is het te verwachten effect?

Je investeert hiermee in de sfeer op de woongroep. Bewoners krijgen plezier in de normale activiteiten van de dag. Je voorkomt hiermee conflicten tussen bewoners.

Wat is er voor nodig?

Elke dag wat extra tijd voor dagelijkse momenten. Maar feitelijk gaan deze zaken zo over in activiteiten. En er is wat extra voorraad in de keuken nodig, zodat bewoners zelf kunnen kiezen waar ze zin in hebben.

Lees zaterdag de volgende tip. Reacties en andere tips zijn welkom! #komerbij

Reacties

22-09-2017 om 13:43

Zelf ben ik werkzaam als zelfstandigpedicure oa ook bij leliezorggroep. Juist als pedicure heb je het voorrecht om met de bewoner 1 op 1 te zijn voor een behandeling. De bewoners behandel ik ook altijd op haar/zijn eigen kamer zodat alle omgevingsprikkels zoveel mogelijk wegvallen. Tijdens de behandeling drinken we koffie met natuurlijk lekkere koek, praten we over van alles, lachen we veel zingen ook veel oude liedjes van vroeger en zijn we soms ook best wel verdrietig dat ouderdom met gebreken komt. En als ik na een behandeling de bewoner weer begeleid naar de huiskamer merk ik dmv van veel dankjewels of zelfs een dikke kus dat ik even het verschil heb mogen maken. Het maakt iedere werkdag voor mij en ik hoop ook voor hen weel heel bijzonder. Dankbaar dat ik hen pedicure mag zijn!

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.