Seminar Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet

Seminar Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet

Seminar Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet

Uitnodiging voor het Seminar “Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet.

Over het voelen en rapporteren van pijn”


11 december 2019 - locatie Slingedael
 

Namens de Onderzoekscommissie van het Korsakovcentrum Slingedael nodigt Albert Postma, hoogleraar Klinische Neuropsychologie, jullie uit tot het bijwonen van dit seminar over pijnperceptie.

Sprekers: Dr. Jenny van der Steen & Wing Tong, onderzoekers van LUMC, Leiden

Het onderwerp van het seminar is pijnperceptie: “Niet kunnen zeggen hoeveel pijn het doet.” Deze titel komt uit de blog van prof. Wilco Achterberg, 24-10-2019: “Pijnklachten worden bij mensen met dementie nogal eens over het hoofd gezien. (…) Mensen met cognitieve problemen zoals dementie kunnen vaak niet goed aangeven of ze pijn hebben. … Daarnaast spelen de hersenen een belangrijke rol in het duiden van prikkels zoals pijn. (…) Vandaar dat wij (LUMC, Leiden) ons bezighouden met de wetenschappelijke vraag: Hoe kunnen we pijn vaststellen bij mensen die hun klachten zelf niet kunnen benoemen?”

Ook bij onze cliënten met het syndroom van Korsakov worden veel problemen gezien bij de gewaarwording van pijn. De gestoorde pijnbeleving kan leiden tot vertraging in hulpvragen en diagnostiek. Het betreft bijvoorbeeld pijn en wonden door een slechte bloedtoevoer bij vaatproblemen, pijn bij doorgegroeide kanker of blijven doorlopen met een botbreuk. Zo komt het voor dat iemand met een syndroom van Korsakov bij de vaatchirurg vertelt geen pijn te hebben, terwijl het met de doorbloeding niet goed gaat. Bij doorvragen blijkt iemand dan toch ’s nachts wakker te worden van de pijn.

Voor dit seminar heeft de Onderzoekscommissie van Slingedael als spreker dr. Jenny van der Steen, onderzoeker van LUMC, uitgenodigd om meer over pijnonderzoek te vertellen. Zij komt samen met Wing Tong, arts in opleiding tot specialist (AIOS) ouderengeneeskunde, die het leeronderzoek evalueert. Zij zullen iets vertellen over het leeronderzoek en de pijn & discomfort instrumenten die daarbij gebruikt worden. Zij presenteren ook enkele resultaten uit de leeronderzoek gegevens. Daarnaast zijn wij benieuwd wat de mogelijkheden zijn om dit onderzoek te doen bij specifieke doelgroepen zoals mensen met het syndroom van Korsakov.

Doelgroep:
Dit seminar is interessant voor alle zorgmedewerkers die zorg dragen voor cliënten die moeite hebben om hun pijnklachten te verwoorden.

Datum: woensdag 11 december 2019
Tijd: van 11:00 - 12:00 uur
Plaats: De Fontijn van Korsakovcentrum Slingedael, Slinge 901, 3086 EZ  Rotterdam
Kosten: geen

Aanmelden is niet nodig, je bent van harte welkom

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.