Onderzoekers Erik Oudman en Misha Oey bezoeken neuropsychologie-congres in San Diego

Onderzoekers Erik Oudman en Misha Oey bezoeken neuropsychologie-congres in San Diego

Onderzoekers Erik Oudman en Misha Oey bezoeken neuropsychologie-congres in San Diego

Onderzoekers Erik Oudman en Misha Oey bezochten vorige week het congres van The International Neuropsychological Society in San Diego. Op het congres presenteren neuropsychologen-onderzoekers, via posters en presentaties, hun werk over mensen met hersenaandoeningen. Misha en Erik presenteerden hun posters over apathie bij Korsakov, sociale cognitie bij Korsakov en de MyWepp Pictowatch. Erik vertelt over het congres.

Welke inzichten nemen jullie mee uit San Diego?

"Korsakov blijkt in de Verenigde Staten geen frequent gestelde diagnose. Sommige bezoekers vertelden wel eens iemand met Korsakov te zien, maar relatief vaak komen ze op straat terecht omdat er geen langdurige zorgverlening is voor hen. Het bijwonen van het congres was ook nuttig voor het opdoen van nieuwe ideeën van onderzoek, omdat er veel nieuw onderzoek gepresenteerd werd. Bijvoorbeeld onderzoek naar nieuwe hulpmiddelen en technologie, of betere methoden om cognitieve stoornissen vast te stellen."

Wat is jullie het meest opgevallen?

"Dat er ontzettend veel mensen bezig zijn met onderzoek naar hersenaandoeningen vanuit de neuropsychologie. En dat de dingen die je tegenkomt bij sommige andere groepen sterke overlap vertonen met de dingen die je tegenkomt bij mensen met Korsakov. Bijvoorbeeld het vraagstuk of iemand zelfstandig thuis kan wonen of kan autorijden."

Wat hebben jullie geleerd?

"Dat de effecten van geheugentraining ook goed terug te zien zijn in de hersenen van mensen die getraind worden. Daarnaast dat bijvoorbeeld lifestyle interventies, zoals gezonder gaan leven, echt wel een duidelijke meerwaarde hebben voor gezonde hersenen en behoud van functie. Ten slotte, als we moeten kiezen, dat het altijd belangrijk is om de cliënt in het oog te houden en te kijken wat je kan leren van de cliënt."

Hoe nemen jullie deze ervaring nu weer mee in je werk?

"We nemen een bak aan kennis mee in ons klinisch werk en we leggen nieuwe onderzoekssamenwerkingen om het onderzoek naar Korsakov te verdiepen."


Wil je meer weten over de onderzoekstak van Slingedael, of heb je een suggestie voor onderzoek? Klik hier

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.