Officiële start samenwerking Korsakovketen Zuidwest Nederland

Officiële start samenwerking Korsakovketen Zuidwest Nederland

Officiële start samenwerking Korsakovketen Zuidwest Nederland

Op woensdag 14 juli is, op initiatief van kennis- en expertisecentrum Slingedael, een aantal ketenpartners in de regio Zuidwest Nederland bij elkaar gekomen. Het doel was om zich officieel met elkaar te verbinden, om zo de zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov te versterken. Samen tekenden de aanwezige partijen een samenwerkingsovereenkomst.

Hendrik Jan van den Berg (bestuurder Lelie zorggroep), Hilda van den Oosterkamp (transitiedirecteur Korsakov Expertisecentrum) en Erik Oudman (GZ-psycholoog en senior onderzoeker) namen de aanwezigen mee in de historie en context van het ontstaan van Slingedael en de ontwikkelingen die vanuit het ministerie van VWS in de zorg voor hoog-complexe laagvolume doelgroepen op de agenda zijn komen te staan.

Lunch

Na een woord van welkom door Hilda van den Oosterkamp wordt iedereen uitgenodigd om te genieten van een heerlijke lunch en elkaar te ontmoeten, te netwerken en verder kennis te maken.

Aanloop

Exact een jaar voor deze bijeenkomst, op 14 juli 2020, waren inhoudsexperts van de betrokken organisaties in Slingedael bij elkaar. Zij spraken de wens uit dat er op bestuurlijk niveau commitment is om de zorg in de Korakovketen te versterken. In het afgelopen jaar hebben we, ondanks corona, niet stilgezeten en voorbereidingen getroffen om deze samenwerking officieel te maken, samen met regionale expertisecentra.

Transitie

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst is er een zeer belangrijke stap genomen in het oprichten van een kennisinfrastructuur voor deze doelgroep en daarmee geven we daadwerkelijk invulling aan de opdracht vanuit het ministerie van VWS. Binnen Slingedael wordt er hard gewerkt aan het ontwikkelen van kennis die we over en weer delen binnen de Korsakovketen en het landelijke Korsakovnetwerk dat is aangesloten bij het Korsakov Kennis Centrum.

Elkaar versterken

Deze bijeenkomst draagt bij aan een sterk netwerk waarin medewerkers zoals zorgregisseurs, casemanagers en maatschappelijk werkers van verschillende zorgorganisaties elkaar sneller en beter weten te vinden. Maar ook contacten van specialisten ouderengeneeskunde en psychologen werden opnieuw aangehaald. Een kijkje bij elkaar in de keuken, juist ook op de werkvloer, zijn volgende stappen die we gaan zetten om met en van elkaar te leren. Daarmee wordt bijgedragen aan de juiste zorg op de juiste plek voor mensen met het syndroom van Korsakov. Met elkaar hebben we een gezamenlijke missie: excellente zorg leveren voor deze heel bijzondere doelgroep!

College

Als afsluiting gaf GZ-psycholoog en senior onderzoek Erik Oudman de aanwezigen een college waarin het ziektebeeld, de urgentie tot behandeling, de behandelmogelijkheden, de onderzoeksresultaten en de vele betrokken onderzoekers vanuit Slingedael naar voren kwamen. Erik heeft een schat aan ervaring en is internationaal een autoriteit op het gebied van Korsakov. Erik en de andere onderzoekers kijken er naar uit nog meer kennis en expertise te delen. Het is een officiële start, maar ook een ‘verder bouwen’ aan samenwerking in de Korsakovketen. De opmaat naar nog meer en bredere kennisdeling en samenwerking in de keten.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.