Nieuwe publicatie Erik Oudman: toedienen vitamine B1 bij Crohn kan voorfase Korsakov voorkomen

Nieuwe publicatie Erik Oudman: toedienen vitamine B1 bij Crohn kan voorfase Korsakov voorkomen

Nieuwe publicatie Erik Oudman: toedienen vitamine B1 bij Crohn kan voorfase Korsakov voorkomen

Naast het bieden van zorg aan patiënten met het syndroom van Korsakov wordt er in Slingedael ook uitgebreid onderzoek verricht naar het syndroom. Kort geleden is het artikel 'Wernicke Encephalopathy in Crohn's disease and Ulcerative Colitis' gepubliceerd. Één van de schrijvers is Erik Oudman, psycholoog en onderzoeker bij korsakovcentrum Slingedael, onderdeel van Lelie zorggroep in Rotterdam.

Sommige patiënten met inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn, krijgen te maken met complicaties zoals overmatig braken en sterk gewichtsverlies. Hierdoor kunnen sommige patiënten Wernicke Enfacepalopathie ontwikkelen, de voorfase van Korsakov. De eerste kenmerken daarvan zijn overgeven, dubbelzien en troebel zicht.

Korsakov wordt veroorzaakt door ondervoeding. In de westerse wereld zijn ondervoedingsaspecten echter steeds meer naar de achtergrond verdwenen, terwijl die nog wel voorkomt. Bij Korsakov is die vaak gerelateerd aan overmatig alcoholgebruik. Maar ook ernstig zwangerschapsbraken, maagverkleiningen en dus ook de ziekte van Crohn kunnen veroorzakers zijn.

Uit onderzoek blijkt dat het standaard geven van vitamine B1 injecties aan deze patiënten Wernicke Encefalopathie kan voorkomen. Op dit moment staan de vitamine-spuiten nog niet in de richtlijn bij behandeling van IBD. Dat zou er wel in moeten komen. Op basis van de bevonden informatie worden beroepsverenigingen aangeschreven. Bij andere aandoeningen, zoals hyperemesis, leidde dit tot aanpassing van de internationale richtlijnen. De resultaten van dit onderzoek worden dus gedeeld met landelijke Crohn-specialisten, om aandacht voor dit ziektebeeld en het voorkomen ervan te vergroten.

Benieuwd naar het onderzoeksartikel? Lees het hier!

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.