Nieuwe publicatie: andere oorzaken van Korsakov naast alcoholgebruik

Nieuwe publicatie: andere oorzaken van Korsakov naast alcoholgebruik

Nieuwe publicatie: andere oorzaken van Korsakov naast alcoholgebruik

De onderzoekscommissie van Slingedael is dagelijks bezig met het vergroten van hun kennis over het syndroom van Korsakov. Dit doen ze niet alleen ten behoeve van onze eigen bewoners, maar van alle behandelaren van Korsakov. Onlangs is er weer een nieuw artikel verschenen. Hier werkten alle leden van de onderzoekscommissie aan mee. 

De meest bekende oorzaak van Korsakov is veelvuldig en langdurig alcoholgebruik. Dat er ook andere oorzaken zijn van dit syndroom, is helemaal niet zo bekend. Dit artikel gaat over het ontwikkelen van Korsakov zonder alcoholgebruik. De voorfase van Korsakov, de ziekte van Wernicke, ontstaat door een tekort aan vitamine B1. Verschillende systematische onderzoeken naar Korsakov zonder alcoholgebruik zijn samengevat tot deze publicatie. Overkoepelend kan gesteld worden dat de niet-alcoholische groep Korsakov-patiënten relatief jong is (gemiddeld begin 30) en dat vrouwen oververtegenwoordigd zijn. Dit komt doordat de hoofdgroepen bestaan uit vrouwen die een ernstige vorm van zwangerschapsbraken hebben (hyperemesis gravidarum) of obesitas chirurgie hebben ondergaan. In het overzichtsartikel zijn ook kinderen en jongeren met de voorfase van Korsakov opgenomen, die bijvoorbeeld babyvoeding kregen zonder vitamine B1 of die door mishandeling leefden op een dieet van frisdrank. Twee voorspellers voor het ontwikkelen van de voorfase van Korsakov waren fors gewichtsverlies en overgeven.

Verder lezen? Het onderzoeksartikel vind je via deze link.

Wil je meer weten over dit onderwerp? In september wordt er vanuit Slingedael een webinar gegeven over de uitkomsten van het onderzoek. Volg ons op LinkedIn of houd deze website in de gaten voor meer informatie.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.