Mirjam van Dam eerste verpleegkundig onderzoeker in verpleeghuiszorg

Mirjam van Dam eerste verpleegkundig onderzoeker in verpleeghuiszorg

Mirjam van Dam eerste verpleegkundig onderzoeker in verpleeghuiszorg

Mirjam van Dam is op 1 juni feestelijk benoemd als verpleegkundig onderzoeker bij korsakovcentrum Slingedael, onderdeel van Lelie zorggroep. Dit is een nieuwe functie in de verpleeghuissector, die Lelie zorggroep als een van de eerste organisaties in huis heeft. Slingedael is trots op Mirjam en op deze nieuwe, belangrijke ontwikkeling. Mirjam is enthousiast: “Ik hoop onderzoek met de praktijk en de praktijk met het onderzoek te kunnen verbinden.”

Mirjam werkt sinds 2013 bij Lelie zorggroep. Ze zocht toen een baan die ze kon combineren met haar opleiding tot verplegingswetenschapper. “Na mijn hbo-v opleiding wilde ik meer uitdaging en ben daarom de universitaire master verplegingswetenschappen gaan volgen.” Tijdens haar opleiding is ze in 2014 gaan werken in Slingedael. “Ik zag dat ze aan onderzoek deden en daarom ben ik daar bewust gaan solliciteren.” In het begin heeft ze als praktijkverpleegkundige gewerkt, maar gaandeweg kwam er steeds meer tijd voor onderzoek. Het heeft geresulteerd in het starten van een promotietraject. “Maar een academische functie was het nog niet. Ik ben blij en trots dat deze er nu wel is.”

Werkvloer

Bijzonder aan de functie van verpleegkundig onderzoeker is dat je niet al je tijd aan onderzoek besteedt. Je werkt daarnaast ook nog in de zorg. “Hierdoor blijf je het contact houden en maken met de praktijk en kan je vragen uit de praktijk omzetten in onderzoek, maar ook onderzoek naar de praktijk brengen.” Hierin hoopt Mirjam een schakel te zijn. Bovendien vindt ze het erg leuk om bewoners te blijven zien.

Huidig onderzoek

Het promotietraject van Mirjam richt zich op verpleegkundige/verzorgende uitdagingen in de dagelijkse zorg voor mensen met het syndroom van Korsakov. Ze is haar promotietraject wat verder van de werkvloer begonnen, maar ze komt steeds dichter bij de praktijk. “Je begint meestal met een literatuurstudie om te kijken waar kennis gemist wordt. Ik kwam erachter dat op het gebied van verpleging bij mensen met het syndroom van Korsakov er nauwelijks iets gepubliceerd is. Deze publicaties zijn wel nodig, omdat je daarmee laat zien dat je de best mogelijke zorg biedt. Als verpleegkundigen en verzorgenden mogen we trots zijn op ons beroep, maar om het beroep ook inhoud en een stem te geven is het belangrijk dat ons handelen wetenschappelijk onderbouwd is. Hierdoor komen we sterker te staan en hebben we ook meer reden om serieus genomen te worden.” En dat is nodig, want verpleegkundigen en verzorgenden hebben een centrale rol in de (vroeg)signalering van co-morbiditeit en in het coördineren en continueren van adequate behandeling en zorg en gerelateerde zorgbehoeften. “Op deze manier kunnen verpleegkundigen en verzorgenden effectief bijdragen aan een optimale gezondheid, functioneren en kwaliteit van leven bij de mensen met het syndroom van Korsakov. Ik hoop met dit promotietraject een interventie te kunnen gaan ontwikkelen waar de praktijk wat aan heeft.”

"Als verpleegkundigen en verzorgenden mogen we trots zijn op ons beroep!"

Toekomst

Voor haar promotietraject is Mirjam nu bezig met een grote enquête onder meerdere Korsakovcentra in Nederland. “Met de resultaten uit de enquête zou ik in gesprek willen gaan met verschillende verpleegkundigen en verzorgenden uit Nederland om te kijken waar hun behoeften liggen voor verdere ontwikkeling van bijvoorbeeld een interventie die aan zal sluiten bij de praktijk.”

Naast het onderzoek hoopt Mirjam zich te richten op het ondersteunen van verpleegkundigen en verzorgenden bij Evidence Based Practice. “Ik hoop dat mensen uit de praktijk me gaan vinden en komen met vragen over hoe ze dingen het beste kunnen aanpakken of als ze een goed idee hebben.” Zo werkt ze nu met Machteld Winkel samen om te kijken hoe ze het succesverhaal van Machteld over het herstellen van contact via beeldbellen verder kunnen verspreiden en uitbreiden.

Mirjam ziet de functie van verpleegkundig onderzoeker als een goede doorgroeimogelijkheid voor ambitieuze academische verpleegkundigen. “Die doorgroeimogelijkheid was er eigenlijk niet. Je ziet deze functie al steeds meer in de ziekenhuizen in Nederland, maar dat het nu ook in het verpleeghuis kan daar ben ik trots op. Ik wil er echt iets van maken en de functie goed neerzetten. Zodat eventuele opvolgers er ook iets aan hebben.”

Trots

Vanuit Slingedael sluiten we af zoals we begonnen zijn: we zijn trots op Mirjam, trots op dit prachtige voorbeeld en trots op al onze medewerkers waarmee we elke dag op twee locaties voor 150 cliënten zorg weten te realiseren!

Wil jij, net zoals Mirjam, meebouwen aan de ontwikkeling van ons Doelgroep Expertisecentrum en zo je eigen ontwikkeling koppelen aan die van Slingedael? Klik hier voor onze vacatures!]

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.