Historie
In 2019 bestonden Atrium en haar voorgangers precies honderd jaar. Ter gelegenheid hiervan maakten wij een speciaal jubileum magazine. Die kunt u hier lezen.
Een korte samenvatting van de historie van Atrium leest u hieronder.
Tussen allerhande winkels, middenin de dynamiek van het stadcentrum, staat zorgcentrum Atrium. Een unieke plek voor een verzorgingshuis, die indirect gevolg is van de vernietiging van het hart van Rotterdam in de meidagen van 1940. Bejaardenhuis Atrium hoorde in die tijd bij de Gereformeerde Kerk in Rotterdam. Omdat de kerk bij het bombardement meerdere gebouwen had verloren, mocht de kerk een nieuw pand ontwikkelen bij de wederopbouw van het centrum. Het pand werd op 19 juni 1959 geopend. Een unieke locatie, maar destijds ook een uniek multifunctioneel gebouw: behalve de vier etages met zeventig bewoners was er ook een kerkzaal met vergaderrruimtes van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Centrum.
Voorgeschiedenis
In 1916 gaf de kerkenraad van de Gereformeerde Kerk van Rotterdam-Centrum de diaconie de opdracht om 'huisvesting en verzorging' te gaan verlenen aan 'ouden van dagen'. Er werd een pand gekocht aan de Walenburgerweg 75. Op 16 april 1919 openden de deuren van het tehuis voor circa acht mannen en zeventien vrouwen. Dit bleek al snel te klein en het tehuis verhuisde naar een groter pand aan het Haringvliet. Het pand bezweek onder het Duitse bombardement op Rotterdam, maar gelukkig overleefden de bewoners. Zij kregen tijdelijk onderdak aan de Schiekade. Daar bleven de gereformeerde bejaarden wonen tot de opening van Atrium in 1959.
Zorg centraal
Een kerk op de benedenverdieping inclusief vergaderruimten en een tehuis voor bejaarden daarboven. Zo begon Atrium. De eerste 84 bewoners werden medisch gekeurd en moesten gezond zijn om in het tehuis te mogen wonen. Maar de inzichten veranderden snel. Kamers moesten groter worden en de zorgvraag van de bewoners nam toe. Om die uitbreiding te realiseren, was verbouwing noodzakelijk. De kerkelijke activiteiten werden naar elders verplaatst. In 1988 opende het vernieuwde Atrium. De vanuit de diaconie ontstane 'Gereformeerde Stichting voor Bejaardenzorg' (GSB) ging op in de Protestants Christelijke Stichting voor Ouderenzorg (PCSO). Vanuit die PCSO zou later Zorggroep Rijnmond en nog later Lelie zorggroep ontstaan.
Toekomst
Inmiddels is Atrium een van de weinig overgebleven verzorgingshuizen in Rotterdam. Doordat de focus ligt op verpleeghuiszorg en langer thuis wonen, is het aanbod van verzorgingshuisplaatsen in de stad sterk afgenomen. Maar omdat thuis wonen niet altijd kan en mensen soms tijdelijk in een verzorgingshuis moeten wonen, is er toekomst voor deze locatie. In de centraal gelegen locatie wordt inmiddels ook dagbesteding voor omwonenden geboden. Ook de huishoudelijke ondersteuning van Lelie zorggroep gebruikt het pand als uitvalsbasis.