Tip 4 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 4 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Tip 4 tegen eenzaamheid in het verpleeghuis

Deze week is de week tegen eenzaamheid. Ook onder bewoners van verpleeghuizen bestaat eenzaamheid. Maar daar kun je wat aan doen! Erik Oudman, psycholoog bij Lelie zorggroep deed onderzoek naar eenzaamheid onder bewoners van locatie Slingedael. Het onderzoek is gehouden onder cliënten met Korsakov, maar ook in de ouderenzorg zijn de uitkomsten herkenbaar. Met een aantal collega’s bedachten we vijf tips voor zorgverleners om eenzaamheid onder verpleeghuisbewoners tegen te gaan. Laat je inspireren in deze week tegen de eenzaamheid en deel de tips met andere medewerkers in de zorg!

Tip 4: Organiseer activiteiten voor cliënten én hun verwanten

Hoe?

Een mooi concert waar moeder en dochter samen van kunnen genieten. Een activiteit met dieren die oma en (achter)kleinkind verbindt in vertedering. Bezoek van je verwant in het verpleeghuis wordt een stuk leuker, als er samen iets te beleven is. Dat kan door een grote gezamenlijke activiteit, maar ook door bezoekers te helpen van hun bezoek iets leuks te maken. Door bijvoorbeeld samen een spel op de tovertafel te spelen als die op de woongroep aanwezig is.

Wat is het te verwachten effect?

Door samen te genieten van het moment, is de sociale waarde van het bezoek groter. En als het bezoek als iets leuks wordt ervaren, is de kans groter dat mensen vaker op bezoek komen.

Wat is er voor nodig?

Het organiseren van activiteiten voor grotere groepen, vraagt voorbereiding en een plan om de interactie er daadwerkelijk mee te stimuleren. Het aanbieden van activiteiten voor bezoeker en bewoner zelf, vraagt duidelijke voorlichting van de medewerker of vrijwilliger die op dat moment op de woongroep aanwezig is.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij

010 - 293 15 55

Vragen? Advies nodig?

Neem dan contact op met een van onze adviseurs.